ÇANAKKALE
18 Mart bin dokuz yüz on beş de düşmanın püskürtülmesiyle sonlanan Çanakkale savaşlarının sonuçları, Türk tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Bağımsızlık ve Egemenlik mücadelesinin temelleri, Çanakkale zaferi ile atılmıştır. Tüm yokluklara ve yoksuzluklara karşı Çanakkale geçilmez sözcüğü gerçekleşmiştir.
Bir Türk vatandaşı olarak oraları ziyaret edipte duygulanmamak, etkilenmemek mümkün değildir. Çünkü bu savaş Türk Devletinin var olma mücadelesi olmuştur. Çünkü Çanakkale yedi devletin bir olup, geçmeye çalışıp ta, geçemediği ve geçilemeyeceğini gördüğü, öğrendiği ve bildiği yerdir. Aziz şehitlerimizin düşman askerleriyle birlikte yattıkları yerdir.
Kuzeyden güneye, doğudan batıya tüm memleket evlatlarının genç filizlerin, fidanların kanlarıyla suladıkları yerdir. “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz. Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum” diyen Atatürk’ün neferleri; 57nci alay olarak tümüyle tarihe şehit olarak geçmiştir. İşte Çanakkale kahramanların memleketidir.
Çanakkale’de, bizim için hayatlarını feda eden şehitlerimizi, hayatımızdan bir zaman ayırıp ziyaret etmeliyiz. Her gencin ve çocuklarımızın görmesi gereken bir yerdir. Dolayısıyla, kendini Türkiyeli hisseden herkesin Çanakkale’ yi sahiplenerek her yıl en güzel bir şekilde anmalı ve ziyaret etmelidir.
Çünkü dünya tarihinin en kanlı savaşlarından birine tanık olmuş bir milletin torunlarıyız. Şehitlerimize en az diğer milletlerin kendi askerlerine sahip çıkması kadar sahip çıkmalıyız. Adamlar ta uzak memleketlerden kalkıp geliyorlar, savaşta ölen askerlerini ziyaret edebiliyorsa, biz bu konuda daha hassas olmalıyız. Topraklarımızı kanlarıyla sulayan şehitlerimize vefa borcumuzu ödememiz gerekir.
Çanakkale şehitlerini rahmet ve şükranla anmalıyız ve millet olarak üzerinde yaşadığımız toprakların her karışının şehit kanlarıyla sulandığının bilinciyle bu mirası sahiplenmeliyiz. Başta Belediyeler olmak üzere, bu sahiplenmeyi en iyi şekilde yaptıklarını görmekteyiz.
Sivil toplum kuruluşları da buna benzer organizasyonlar yapmak suretiyle, toplumun her kesimindeki insanların Çanakkale yi ziyaret etme fırsatını sağlamış olsunlar. Ve böylelikle Çanakkale şehitlerine karşı vefa borcunu yerine getirerek, aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anmış olacaklar.İşte ulu önder Atatürk’ün içtenlik, insanlık ve muhteşem bir şekilde Çanakkale savaşını şu şekilde özetlemiştir. “ Uzak memleketlerin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatan toprağındasınız.
Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşınızı dindirin. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde uyuyacaklardır.
Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuştur.”Hiç olmazsa Çanakkale zaferinin önemini anlayarak anlamına uygun bir şekilde bu yılda Çanakkale yi ziyaret ederek aziz şehitlerimizi yâd etmeliyiz. Onun için hem manevi hem de tarihi şuur açısından, çok daha etkileneceğimiz de muhakkaktır.Bu duygular içerisinde, kalın sağlıklıca. 15.03.2009