Memur Sevecen Olmalı
Geçtiğimiz günlerde, Resmi bir dairedeki işimle ilgili, telefonla bilgi almak istedim. İstedim ama ilgili memurun odasında Telefon olmadığını söylediler. Daha sonra, bir arkadaşımla birlikte yanına gittik. Tabi’i ki odasının kapısından içeri de girmek mümkün değildi. Çünkü kapının girişi bir bankla kapatılmış, içeri görevlilerden başkasının girmesi mümkün değildi. Meramımızı diğer insanlar gibi bende ayaküstü anlatabilme fırsatı buldum. Yardımcı olamayacağını söyledi. Nedenini sorduğumda bana verilen talimat böyle dedi. Oysaki yardımcı olabilirdi ama memur bey sanki kendini devletin bir kulu gibi hissedip, amirinden aldığı emirleri katı bir şekilde sadece uygulamakla yetindiğini gördüm. Oysaki kurumunu temsil eden bu memur, hoyrat, sert yapılı, insanlara zorluk çıkaran tavrı ile hiçte hoş değildi.
Halbuki bu ve buna benzer şekilde davranan memurlar, halkın içinden geldiğini unutmamalıdır. Devlete hizmetten çok, halka hizmeti düşünerek görevini yerine getirmelidir. Çünkü Kamu yönetim anlayışından özel sektör yönetim anlayışına doğru bir geçiş süreci yaşanmaktadır. Onun için, devlet memuru zihniyetinden kurtulup, devleti devlet yapan halka daha çok hizmet etmelidir. Memurlar halkı geri plana itip devlete hizmetle, ne ülkesinin ne de kendisinin hiçbir yere varamayacağını görmelidir.
Artık Kamu kurumlarında, körler sağırlar birilerini ağırlar oyunu sona ermiştir. Kamu kurumlarında çalışan personelin başarılı etkin ve verimli olmaları için, bilgili ve toplumun değişen taleplerine göre organize olmaları gerekmektedir. Çünkü Performans Ölçümü, Stratejik Plan ve Norm Kadro gibi yükümlülükler getirilmiştir. Bu maddelerle şeffaflık, etkinlik ve hesap verebilirlik ilkeleri önemli hale gelmiştir. Performans yönetimi ve ölçümü ile de artık çalışan ve çalışmayan personel birbirinden ayrılabilecek, kimse birbirinin sırtından geçinemeyecektir.
Onun için memurlarımız sevecen olmalı. Sevgi ve bilgisini insanlardan esirgememeli. Sevgi ve bilgisini insanlarla paylaşmalıdır. Aslı yine sizde kalıyor, kaybolmuyor. Verin bilgiyi, nasıl olsa birileri kullanacaktır. Sevgiyi verin, onlarda paylaşarak daha güzellikler ortaya çıkacaktır. Sevgiyle, bilgiyle, hizmet verin insanlara ki, onlarda birileriyle paylaşsınlar ve almış olduklarını, başkaları ile paylaşmak suretiyle iyilik ve güzelliklerin ortaya çıkmasına vesile olsunlar. Dolayısıyla artık, memurlarımız görevlerini yaparlarken insanlara, Allah devlet kapısına düşürmesin sözlerini söyletmemelidir. Sevecen yaklaşımıyla, kaliteli hizmetleriyle, Allah devlete zeval vermesin dedirtmelidir. 21.03.10